Trimsalon aan huis

Maar heel weinig katten vinden autoritjes leuk. Om hen die stress te besparen, kom ik aan huis met mijn mobiel trimsalon. Je verliest dus ook geen tijd met brengen, wachten of ophalen van jouw katje(s). 

Het enige wat jij dient te voorzien is jouw kat, het kattenmandje en eventueel een deken of kussen met een, voor de kat, vertrouwde geur.

Het mobiel trimsalon biedt geen vluchtplaatsjes waardoor er minder afleiding is. Dit zorgt ervoor dat de behandeling vlotter en sneller kan verlopen.   
Image
Image
Vachtvriendelijk

Ik trim de vacht op een niet-invasieve manier: er wordt niet geplukt. Verwacht dus geen hopen wol na afloop want plukken zorgt ervoor dat de vachtcyclus in de war wordt gestuurd waardoor de kat sneller opnieuw gaat verharen… en je dus sneller opnieuw hulp moet inroepen.

Ik werk dus op een vachtbesparende manier. Dit betekent:

  • dat de gezonde vacht wordt gecontroleerd en grondig doorkamd zodat alle loszittende haren in het trimsalon achterblijven.
  • dat klitten, waar mogelijk, met de hand of kam worden uitgeplozen. Wanneer echter de klit té groot of té gevoelig is voor de kat of wanneer het diertje stress vertoont, wordt de tondeuse bovengehaald.
  • bij vervilting wordt uiteraard ook de tondeuse ingezet. Kammen zou hier te pijnlijk zijn voor de kat. De viltplekken worden plaatselijk geschoren. Zo kunnen de huid en de vacht zich weer herstellen en kan uw kat zich weer zonder pijn bewegen. Het is dus niet de bedoeling de kat volledig kaal te scheren.
Katvriendelijk

Katten zijn zeer stressgevoelig. Ik werk steeds met veel geduld en liefde maar zorg er intussen wel voor dat de behandeling niet té lang duurt voor jouw viervoeter.

Ik werk met katvriendelijke technieken (ook aromatherapie en rustgevende muziek worden gebruikt) en werk samen met de kat, waardoor deze het gevoel heeft alles onder controle te hebben. Ik let goed op de lichaamstaal en geluiden van jouw dier en mocht het nodig zijn, nemen we even een korte pauze.

Elk dier is uniek. Er wordt steeds rekening gehouden met de noden en behoeften van zowel het dier als het baasje.

Als baasje mag je aanwezig zijn, maar dit is voor mij geen must als de kat meewerkt. Je kan dus gerust jouw eigen ding doen terwijl ik de kat trim. Aan jou de keuze! Uiteraard geef ik een seintje indien jouw hulp noodzakelijk zou zijn.

Image
Image
Hygiëne

Uiteraard draag ik hygiëne hoog in het vaandel! Na elke behandeling wordt het salon, maar ook gebruikte kammen, borstels en tondeuses ontsmet. Ook mijn trimschort wordt na iedere trimbeurt vervangen. 
Klitten en vervilting kan je vermijden

Klitten ontstaan wanneer de vacht niet voldoende verzorgd wordt. Dit kan verschillende oorzaken hebben: lang haar bij bepaalde rassen, ziekte, artrose, leeftijd,… 

Klitten bezorgen de kat pijn bij het aaien, wassen en zelfs lopen. En daar eindigt het niet. Wanneer de klitten niet verwijderd worden, worden ze steeds groter en ontstaat een mat aan klitten op de huid (vervilting). De huid kan gaan irriteren en ontsteken. Er kunnen infecties en schimmels ontstaan. Parasieten zoals vlooien en teken kunnen niet weg; de kat kan niet krabben… Dit wil je niet voor je kat.

Aarzel niet om een afspraak te maken. Samen zoeken we naar een goede oplossing om de vacht van je kat weer in orde te brengen. Elke kat verdient een pijnvrije vacht! 
Image
Image
Welke katten hebben extra verzorging nodig?

Langharige kat (alle leeftijden):

Dit type vergt de meeste verzorging van de kat en het baasje. Soms slagen ze er, door zich te wassen, toch niet in hun volledige vacht te onderhouden. Wanneer de kat zich daarnaast ook lastig laat kammen, schiet de vachtverzorging er vaak bij in.  In de ruiperiode (verhaarperiode) laat de onderwol los en kan de vacht van de ene op de andere dag geheel in de klit raken. Als je jouw langharige kat op tijd laat trimmen, kan dit voorkomen worden.

Oudere kortharige kat:

Omdat door de hogere leeftijd de lenigheid afneemt, kunnen ook hier problemen ontstaan. Vaak zie je dan klit en/of viltvorming aan de rug. Dit moet er meestal uitgeschoren worden.

Kat met overgewicht:

Wanneer de kat te zwaar is, kan ze (door de omvang) niet meer overal goed bij komen. Opnieuw een oorzaak van niet optimale verzorging. Ook hier is, naast het streven naar een gezond gewicht, ondersteuning nodig.

Bepaalde kattenrassen:

Katjes zoals de Perzische kat (platte snuit) of de Britse Korthaar (chubby lichaamsbouw) hebben het ook moeilijker zichzelf te wassen. Daarom hebben ook zij regelmatig een trimbeurt nodig.